{ "title": "Kükürt Bileşikleri", "image": "https://www.kukurt.gen.tr/images/Kukurt-Bilesikleri-32842.jpg", "date": "19.01.2024 21:51:01", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Kükürt Bileşikleri, Ametal özelliği olan kükürt tadsız ve kokusuzdur. Sembolu (S) olarak gösterilen kükürt, doğa da açık sarı renkli, sade ve katı halde yaygın olarak bulunur. Kükürt daha çok yanardağ yakınlarında kireç taşı katmanlarının arasında genel olarak metaller ile birleşik olarak bulunur. Bakır, demir, çinko ve kurşun kükürt bileşikleri içeriğinde en fazla bulunan metallerdir.

Kükürt bileşikleri içinde iki oksijen bir kükürt bulunur. Kükürt atomları aralarında kovalent (Atom elektronlarının ortak kullanılması) ve polar bağ (Değişik atomların elektronlarını ortak kullanmaları) yapar. Kükürt bileşiğinde bulunan oksijenin açığa çıkması ile kükürtdioksit ortaya çıkar. Bu durum şehirlerde hava kirliliğine yol açar.

Kükürt Bileşiklerinde neler vardır?

Kükürt birçok elementin bünyesinde bulunur. En yaygın olduğu element hidrojen sülfürdür. Bu gaz zehirlidir ve çürük yumurta kokusu verir. Platin ve altın dışında metallerle birleşen kükürt inorganik bir yapı oluşturur. Kükürtün hidrojenden sonra en çok bileşik yaptığı element oksijendir. Bundan başka kükürtün oksijen ile 16 değişik reaksiyona girerek, farklı asitleri oluşturur. Kükürt bileşikleri, elementlerin kimyasal bileşik oluşturmasında önemli görev yaparlar.

Bileşiğinde kükürt bulunan en iyi bildiğimiz bileşik sülfürik asittir. Sülfürik asitten elde edilen sülfattan tuz elde edilir. Doğa da en çok bulunan sülfat; alçı taşıdır (Sülfat jips). Bu bileşiğin diğer adı kalsiyum sülfattır. Bitki ve hayvan hücrelerinde bir miktar kükürt bulunur. Sarımsak, soğan ve bayır turpunun acı tadı içeriğindeki kükürtten ileri gelir. Bozulan organik bileşiklerin çürük yumurta gibi kokmasının nedeni parçalanan proteinlerin kükürtlü hidrojen yani hidrojen sülfür açığa çıkarmasıdır. Bu gaz labaratuvarlarda çok kullanılır. Bu nedenle labaratuvarlar pis kokar.

Zehirli olması nedeniyle fare ve mantarların yok edilmesinde ilaç olarak kullanılır. Ayrıca cilt sorunlarına yol açan mantarların yok edilmesinde ilaç olarak kullanılır. Hidrojen sülfürün beyazlatıcı etkisi aynı zamanda meyve olgunlaştırılmasında kullanılırken, bileşiğinde bulunan oksijen nedeniyle ilaç sanayiinde de kullanılır.
" } ] }