{ "title": "Kükürt Buharı", "image": "https://www.kukurt.gen.tr/images/Kukurt-Buhari-97412.jpg", "date": "21.01.2024 20:07:35", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Kükürt Buharı, limon sarısı renginde ametal ve katı olan kükürt kendi halinde tatsız, kokusuz, ısı ve elektriği iletmeyen bir elementtir. Doğada yaygın olarak bulunur. Canlıların yapıtaşları olan proteinde bulunan kükürt canlı organizmanın bozunması halinde karakteristik bir kokuya bürünür. Ham olarak bulunan kükürt, kükürtdioksit gazı üretiminde kullanılır. Toz halindeki kükürt yakıldığı zaman oluşan ürün kükürt buharı yani kimyasal adı ile kükürt dioksittir. İnanılmaz derecede keskin kokulu, batıcı ve solunduğu zaman insanda öksürmeye neden olan bir buhardır.

Kükürt buharı nedir?

Kükürt buharı son derece toksik ve zehirleyici bir maddedir. Sanayide kükürt yakılarak kükürt buharı kükürtdioksit elde edilir. Kükürt dioksit renge sahip olmayan, solunduğunda boğucu, ekşi kokulu, yanma ve patlama özelliğine sahip olmayan, bir gazdır ve insanlarda astım yapıcı özelliğe sahiptir. Belli bir kimyasal eşik değerine ulaştığında kokusu algılanır.

Daha çok, fabrikaların fazla olduğu büyük şehirlerin havasında ve volkan gazlarında bulunur. Büyük şehirlerdeki hava kirliliğinin sebeplerinden biri de kükürt buharının neden olduğu kirliliktir. Çünkü kükürt içeren kömürler ısınma ve sanayi faaliyetleri amacı ile yakıldığı zaman kükürt buharı oluşmaktadır.

Kükürt buharı soğutulduğu zaman, renksiz bir sıvı şeklinde yoğunlaşır. Yüksek derecede soğutulduğu zaman ise beyaz billur şekline dönüşür. Kükürt buharı en fazla sülfirik asit sentezi için tüketilir. Donmuş haldeki kükürt dioksit su ile temas ettiğinde tekrar çözülür. Çok dayanıklıdır. Kükürt buharı derişik nitrik asitten geçirildiğinde sülfirik asidi oluşturur.

Kükürt buharı kullanım alanları nelerdir?
" } ] }