{ "title": "Kükürt Dioksit Gazı", "image": "https://www.kukurt.gen.tr/images/Kukurt-Dioksit-Gazi-27766.jpg", "date": "19.01.2024 08:49:26", "author": "ufuk engin kulak", "article": [ { "article": "Kükürt Dioksit Gazı: bir kükürt ve iki oksijen atomundan meydana gelen bir bileşiktir. Kimyasal formülü SO2'dir. Kükürt dioksit gazı, zararlı bir gazdır. Kükürt dioksit gazı ayrıca, Sülfürik asit üretiminde de kullanılmaktadır. Kükürt dioksit gazı, sülfürük asit, sülfürlü asit ve sülfat parçacıkları gibi zararlı maddeleri oluşturmak için diğer maddeler ile kolayca reaksiyona girebilmektedir. Kükürt dioksit gazının doğal ana kaynakları, yanardağlar, orman yangınları ve okyanuslardır.

Havadaki kükürt dioksit gazının %99'u insan kaynaklarından gelmektedir. Havadaki ana kükürt dioksit kaynağı, kükürt içeren materyalleri işleyen endüstriyel faaliyetlerdir. Buna örnek olarak, kömür, petrol ve kükürt içeren gazlardan elektrik üretimini verebiliriz. Bazı mineral cevherleri de ayrıca kükürt içermektedir. Buna ek olarak kükürt içeren önemli fosil yakıtlarını yakan endüstriyel faaliyetlerde önemli kükürt dioksit kaynakları olabilmektedir.

Kükürt dioksit gazı, yakıt yanmasının bir sonucu olarak motorlu araç emisyonlarında da bulunmaktadır. Geçmişte ilgili yönetmelikler devreye alınıncaya kadar motorlu taşıt egzozu, havadaki kükürt dioksit kaynağının önemli bir miktarını oluşturmaktaydı.

Kükürt Dioksit Gazının İnsan Sağlığına Etkileri Nelerdir?

Kükürt dioksit gazı, su ve hava ile birleştiğinde asit yağmuru oluşturan sülfürik asit oluşturmaktadır. Asit yağmurları ise ormanlık alanların kaybolmasına, su ve sudaki yaşamı etkileyecek asit oluşumlarına, yapı ve yapı elemanlarının korozyonlara uğramasına neden olabilmektedir. Günlük havadaki kabul edilebilir miktarı 0,68 mg/ kg'dır.

Özellikle çocukların ve astımlı kişilerin duyarlı olduğu kükürt dioksit gazı, göğüs sıkışması, hırıltılı solunum, kesik nefes alma gibi solunum yolu problemlerine neden olabilir. Bazı bireylerde astımı tetiklemektedir. Uzun süreli kükürt dioksit gazına maruz kalan insanlarda solunum yolu hastalıkları, akciğer problemleri ve bunlara bağlı olarak mevcut kalp rahatsızlıkları görülebilen sağlık problemleri olarak ortaya çıkabilir. Kükürt dioksit gazının neden oluşturduğu hava kirliliği, nefes alma zorluğu ve akciğer ödemi, hava yolları iltihabi gibi bazı önemli sağlık sorunlarına da neden olabilmektedir. Kükürt dioksit gazı insan sağlığı için oldukça zehirli bir gazdır.
" } ] }