{ "title": "Kükürt Elementi", "image": "https://www.kukurt.gen.tr/images/Kukurt-Elementi-35894.jpg", "date": "19.01.2024 06:59:27", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Kükürt Elementi, bu element periyodik cetvelde VI A grubuna dahil olan ametal kimyasal bir element olarak bilinmektedir. İlk çağlardan bu zamana varlığı bilinir. Kükürt elementi ilk kez 1777 yılında Antonie Lavoisier tarafından tanımlanarak toplumun kullanımına sunuldu. Kükürt elementi evrende en fazla bulunan dokuzuncu element olmaktadır. Yerkabuğunda yaklaşık olarak 0.06 oranında vardır. Bu element oldukça yumuşak, açık sarı renge sahip bir kısmı metal olan veya metalsi olarak bulunmaktadır. Oda sıcaklığında dengeli olan şekli rombik kükürt olarak isimlendirilen, yoğunluk oranı 2.07 gram ve erime derecesi 112.8 derecedir. Kristal yapısı 8 yüzeyli kükürtdür. Fakat bu şekil erime derecesi altında monoklin kükürt adı verilen farklı bir kristal şekline dönüşür.

Kükürt elementi kokusuz, tatsız ve katı yapıda bulunmaktadır. Suda çözünmemektedir. Elektriği iletmez, havadayken güneş ışığında güç alan mavi alev ile yanmasıyla keskin ve boğucu kokulu kükürtdioksit gazını oluşturur. Kükürt elementi, oksijenin yani sıra fazla sayıda farklı elementlerle birleşebilir. Bu sayede fazla miktarda ısı açığa çıkmasıyla hızlı tepkime sonucunda birçok defa baz metal içeren sülfidler oluşum gösterir. İyice ayrıştırılan kükürt elementi ve çinko artan basınç sayesinde patlayıcı özelliğe sahip olur.

Kükürt Elementi Nasıl Elde Edilir?

Günümüz şartlarında kükürt lementi üretiminin büyük bir kısmı Frasch yöntemi olarak isimlendirilen yöntemle yapılmaktadır. Uygulanan bu yöntem sayesinde kükürt çıkarılan alana ısıtılmış basınç içeren şu buharı verilmektedir. Sonuç olarak eriyen kükürt elementi dışarı pompalanarak belirir. Bu şekilde yüzlerce metre derinde olan kükürt elementi yatakları belirlenerek gün yüzüne çıkarılır. Kükürt elementi, doğal gaz ve petrol ile Claus yöntemiyle elde edilmektedir. Doğal gaz içeriğinde kükürt elementi çoğu zaman hidrojen sülfür şeklinde bulunur. Petrolde ise genel olarak büyük oranda organik kükürt elementi bileşikleri içermektedir. Petrol arıtıldığı zaman elde edilen bileşiklerin kükürt elendi hidrojen sülfür açığa çıkmaktadır.

Kükürt Elementi Kullanım Alanları

İlk çağlarda kükürt elementi mikrop öldürücü veya dezenfektan madde olarak, ilaç, çamaşırları beyazlatan bir madde ve özellikle de dini törenlerde tütsü olarak kullanımı sağlanmıştır. Romalılar kükürt elementi, katran, reçine, zift karıştırarak kullanım için ilah elde etmişlerdir. Fakat orta çağda barut bulunmasıyla kükürt çok rağbet gören ve yerini başka maddelerin almayacağı temel ham madde olmaktadır. Daha sonra kükürt 18 ve 19. Yüzyıllar içerisinde mineral maddesi olmasıyla önem kazanmıştır. Sülfürik asit ucuz ve çok amaçlı kullanıldığı için kükürt elementi daha çok önem kazanarak 19. Yüzyılın başlarında kimya alanında gelişmişlik göstererek en fazla kullanılan maddelerden biri haline gelmiştir. Bundan dolayı kimya alanında kükürt elementi, kömür, kireç maddesi ve sofra tuzu haricinde temel ham madde olarak kullanıma sunulmuştur.
" } ] }