{ "title": "Kükürt İçeren Besinler", "image": "https://www.kukurt.gen.tr/images/Kukurt-Iceren-Besinler-26564.jpg", "date": "21.01.2024 22:13:08", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Kükürt İçeren Besinler, Doğada yoğun olarak alçı taşı katmanları arasında bulunan kükürt, sarı renkli ve ametal bir element olup, volkanik dağ oluşumlarının yakınlarında daha çok görülür. Kükürt; çinko, bakır, demir ve kurşun benzeri elementlerin yanında da görülür. Kükürtün insan yaşamına olan etkisi araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılmış, kükürt içeren besinler konusunda kimyasal analizler çoğalmıştır.

Kükürt içeren besinler başta solunum sistemimiz olmak üzere cildin beyazlaması ve egzama vb. Deri hastalıklarının iyileşmesi için önemli rol oynar. Hücreler içinde oksijenin dengesini sağlayan ve hücrelerin tamamına oksijenin ulaşmasını sağlayan kükürt aynı zamanda karaciğerin çalışma düzenini sağlayarak vücudun tüm dengeleri üzerinde etkisini gösterir.

Kükürt içeren besinlerden vücudumuzun günlük kükürt emilimi yaklaşık 1000 mg. 'dır. Kükürt eksikliği insanda nadiren görülür, vücutta yeterli düzeyde bulunmadığında zayıf saçlar ve solgun cilt görülür. Aşırılığında ise bökrek sorunları, mide ve boğazda yangı, kusma, baş ağrısı gibi durumlar ortaya çıkar.

Kükürt içeren besinler nelerdir?

Kükürt; Sebzeler içinde başta soğan ve sarımsak olmak üzere, turp, kereviz, lahana, havuçta bulunur. Bunlar içinde sarımsak ve soğanın kokusu içinde bulunan kükürt oranının yüksekliğinden gelir. Sarımsağın içinde 33 çeşit kükürt bulunur. Bu nedenle sarımsak cildi gençleştirir, antibiyotik ve antiparazital etkisiyle insanlara canlılık verir. Bunlardan başka kırmızı et ve yumurta da kükürt açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Genel olarak ise; doğa da kokulu olarak bulunan insanın tüketebileceği tüm sebzelerde kükürt bulunur.

Kükürt içeren besinlerin yanı sıra ülkemizin bazı bölgelerinde kükürtlü sular çıkmaktadır. Bu sular aslında yağmur ve kar sularının yer altı mineralleri ile karışarak tekrar yer üstüne çıkmasıdır. Kükürt içeren besin diyebileceğimiz bu sular yer altında özellikle volkanik oluşumların yanlarında çıkan kaynak sularıdır. İçme diye tabir edilen bu sular çoğunlukla kükürtlüdür. İçildiğinde mide ve bağırsak emilim sistemini alt üst ederek bağırsakların temizlenmesini sağlar. Ayrıca böbrerlerin bu sular ile yıkanması ile idrar yollarının korunması amaçlanır. Birçok üregenital sorunu olan hastalar içme suları ile şifaya kavuşmaktadır.
" } ] }