{ "title": "Kükürt Kireç Karışımı", "image": "https://www.kukurt.gen.tr/images/Kukurt-Kirec-Karisimi-57752.jpg", "date": "19.01.2024 23:50:17", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Kükürt Kireç Karışımı, Tarımsal üretimin geliştirilmesi ve ekonomiye olan katkısının artırılması için yapılan Arge çalışmalarında kaliteli ürün elde etmenin yolunun zirai ilaçlamadan geçtiği konusunda uzmanlar ortak görüş bildirirler. Kükürt kireç karaşımı zirai ilaçlama kapsamında değerlendirilir. Kükürt kireç karışımı; gülleci bulamacı olarak bilinir ve kalsiyum polisülfıt kimyasal adı ile de anılır. Karışımın diğer isimleri Lime sulfür ve Kaliforniya bulamacıdır.

Bitkilerin ilaçlanmasında kullanılan kükürt kireç karışımı, özellikle son zamanlarda kimyasal ilaçlardan vazgeçilmeye çalışılması doğal olarak kabul edilen bu tür solüsyanlara olan ilgiyi artırmıştır. Kükürt kireç karışımı genetiği değiştirilmeden biyolojik çeşitliliği artırılmasına yönelik bir uygulamadır. Tüketicilerin organik tarım ürünlerine olan ilgisi bu ilaç kombinasyonunun geliştirilmesinde önemli etkendir.

Kükürt Kireç Karışımı nasıl hazırlanır?

20 lt. Su, 6 kg. Kükürt ve 3 kg sönmemiş kireç bulamacın yapılmasında kullanılacak malzemedir. Malzemeler bir teneke içine dökülür ve ateş üzerine alınarak kaynaması sağlanır. Üzerindeki kaymak kaybolana kadar kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Daha sonra tortusu süzülerek kullanıma hazır hale getirilir. Kireç ve kükürt kaynatılarak elde edilen kalsiyum polisülfit su eklenerek yüzde bir ile ikibuçuk değerinde seyrelterek bordo bulamacı hariç asidik olmayan diğer bileşiklerle karıştırılıp kullanılabilir. Elde edilen gülleci bulamacı, ucuz maliyet ve tamamen organik olup, sebze meyve dahil bütün bitkilerde güvenle kullanılabilir.

Kükürt kireç karışımı ne için kullanılır?

İnsektisit (Ağaç bitleri), akarisit (Türim ürenlerinde oluşan akarlar), Fungusitler (Özellikle buğdayda oluşan mantar hastalığı) üzerinde kireç kükürt karışımının baskı uyguladığı ve zararlı diğer haşerelerin yok edildiği gözlemlenmiştir. Ayrıca pisilla (Bir çeşit yaprak biti) ve yaprak sapından beslenen asalaklar üzerinde etkilidir. İlaçlamanın yapılması içen hava sıcaklığının 19 dereceden yüksek olmaması gerekir. Karışım yakıcı bir metaryel olduğundan nefes yollarının korunması, göz ile temasının önlenmesi gerekir.

Kabuklu bitler, kara leke ve şeftali yaprağı hastalığının kontrol altına alınması için oldukça etkili bir zirai tarım ilacıdır. Bundan başka bağda külleme hastalığının aşılabilmesi için sulu kükürt kullanılması oldukça faydalıdır. Bağda kış mücadelesi, meyve ağaçları ve zeytin ağaçlarının korunması için ağaçların meyvesiz olduğu kış döneminde kullanılabilir.
" } ] }