{ "title": "Kükürt Ne İşe Yarar", "image": "https://www.kukurt.gen.tr/images/Kukurt-Ne-Ise-Yarar-67283.jpg", "date": "20.01.2024 09:59:21", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Kükürt Ne İşe Yarar: Kükürt, kimyada S simgesi ile gösterilen bir element olup, limon sarısı ametal, yalın ve katı halde tabiatta yoğun şekilde bulunur. En önemli kükürt yatakları Louisiana Sicilya ve Japonya'nın eski volkanik dağların yakın kısımlarında Türkiye'de ise Keçiborlu ve Sarayköy bölgelerinde, alçı veya kireç taşı katmanları içerinde doğal olarak bulunur ve dünyada yer kürenin %0,06 civarında bulunmaktadır. Kükürt doğadabulunan tüm elementlerin birçoğunda bileşik halde bulunur. En fazla bulunan kükürt bileşiği hidrojen sülfürdür (H2S) bu çürük bir yumurta gibi kokan ve oldukça çok zehirli bir gazdır. Diğer bazı bileşik metalleri; demir, kurşun, bakır ve çinko sülfürdür Peki doğada yoğun olarak bulunan kükürt ne işe yarar? Kükürt elementi birçok sektörde yardımcı öğe olarak kullanılmaktadır. Şimdi bunları kısaca ele alalım.

Kükürdün Kullanım Alanları

Makalemizin konusu olan kükürt ne işe yarar? Sorusuna ilkçağ insanları dahi cevap bulmuşlar ve kükürdü, mikrop öldürücü veya dezenfektan, ilaç, çamaşırları ağartıcı ile bilhassa dinsel törenlerde bir tür tütsü maddesi olarak kullanılmışlardır. Romalılar ise kükürtten ateş çıkaran bir silah şeklinde yararlanmak amacıyla katran, reçine veya ziftle karıştırmışlardır. Fakat ortaçağ insanının barutu bulunca kükürt, çok kullanılan ve bunun yerini başka bir maddenin almayan, temel bir hammadde olmuştur. Son olarak, kükürt 18. İle 19. Asırlarda bir mineral hammaddesi şeklinde değerlendirilmiştir. Sülfürik asit, ucuz ve çok yaygın kullanılabilen bir asit olduğu anlaşıldığından, bilhassa 19. Asrın başın kimya sanayinin gelişmesinin ilk zamanlarından sonra kimyada kısa zamanda en fazla kullanılan asitlerden biri haline geldi. Bundan dolayı, kimya sanayinde kükürdün yeri, kömür, kireç ile sofra tuzunun yanında başlıca en temel hammaddelerden biri olarak önem kazandı.

Bugün tüm alanlarda kullanılan kükürtlerin%80-85'i kadarı sülfürikasitten meydana üretilir. Üretilen bu kükürt kullanımın ise yaklaşık %60'ı civarı gübre (Bilhassa fosfat gübrelerinin) üretimi için tüketilir. %20 civarındaki kükürt tüketimi ise sülfürikasit ve ayrıca petrolün arıtılması işleminde, çelik üretiminde, yapay madde sanayisi (Yapay kauçuk, yapay ipekli kumaş, plastik, yapıştırıcı madde ile diğer liflerin üretimi), boya ve kâğıt sanayinde kullanılır. Kükürt, sabun, ilaç, kurşun, akü, patlayıcı madde, böcek ilacı ve içeriğinde kükürt bulunan çok değişik kimyasal maddelerin üretimi gibi önemli alanlarda uygulanır.

Kükürdün Diğer Kullanım Allanları

Yukarıda yazılanlardan başka kükürt ne işe yarar? Ayrıca kükürt, mantarları öldürmek amacıyla toz olarak bağ ve bahçelere atılır. Doğal olan kauçuk çok sert değildir ve dayanıklı düşüktür. Araç lastiği olarak üretilen kauçuk vulkanize edilir. Yani kükürtle ısıtılma işlemi yapılarak kauçuğun sertlik ve dayanıklılığı artırılır. Kükürt bunlardan ayrı olarak kara barut, kibrit ve çeşitli ilaçların üretiminde de kullanılır.
" } ] }