{ "title": "Kükürt Simgesi", "image": "https://www.kukurt.gen.tr/images/Kukurt-Simgesi-62717.jpg", "date": "19.01.2024 01:18:50", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Kükürt Simgesi, Maddeler ikiye ayrılır; saf madde ve saf olmayan madde. Saf olmayan madde; karışımlar. Saf madde; elementler ve bileşikler. Elementler; tek cins atomlardan meydana gelen, fiziksel ya da kimyasal yöntemler ile daha basit maddelere ayrışamayan, en küçük yapı birimi atomlar olan, kendilerine ait erime, kaynama, donma ve yoğuşma sıcaklıkları olan, semboller ile ifade edilen saf maddelerdir. Elementler kendi içinde; metaller, ametaller ve geçiş grubu metalleri diye gruplara ayrılır.

Kükürt Simgesi; kükürt atomlarının bir araya gelmesi ile oluşmuştur. Kükürt simgesi S olan kimyasal bir elementtir. ve 6A grubu ametalidir. Kükürdün atom numarası 16, atom ağırlığı, 32,066 g/mol, yoğunluğu 2,07 g/cm3'tür. Kükürt erime noktası, 115,36 santigrat derece, kaynama noktası 444,75 santigrat derecedir. Kükürt fiziksel olarak katı halde olan bir ametal olarak bilinir. Dıştan bakıldığı zaman limon sarısı rengindedir. Kükürt koku içermez ve herhangi bir tadı yoktur. Isı ve elektrik iletilmesinde başarılı değildir.

Kükürt kullanım alanı oldukça geniş olan bir ametaldir. Kükürt kullanım alanları; kükürt dioksit gazı üretiminde, sülfürik asit üretiminde, tiyosülfat üretiminde, kibrit yapımında, kauçuğun kükürtlenmesinde, ebonit üretiminde kullanılır. Arı kükürt, kara barut ve havai fişeklerin yapısında yer alır. Uyuz ve egzamada mangal külü ile karıştırılır ve zeytinyağı ile pomat yapılır, hastalıklı olan kısma uygulanır. Alerjik rahatsızlıklara karşı toz kükürt kullanılır, leblebi unu veya balla karıştırılır ve hastaya verilir. Vücuttaki yanıklar için bir miktar kükürt kireç ile karıştırılır pomat halinde deriye uygulanır.

Kükürdün doğal olarak bulunduğu yataklar; Sicilya, Lusiana ve Japonya'dır. Türkiye'de ise Isparta Keçiborlu, Denizli Sarayköy, Kütahya Simav, Ağrı Diyadin kükürt yatakları bulunur.
" } ] }