{ "title": "Kükürt Trioksit Formülü", "image": "https://www.kukurt.gen.tr/images/Kukurt-Trioksit-Formulu-32344.jpg", "date": "20.01.2024 03:50:53", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Kükürt Trioksit Formülü, kükürt trioksit formülü teknik olarak, nitrolama, sülfolama sanayiinde kullanılan dumanlı sülfat asidi ya da oleum ve derişik sülfat asidi yapmak için kullanılır. Kükürt trioksit kontakt metodu ile elde edilir. Kükürt trioksitin buharı inanılmaz derecede nem kapma özelliğine sahiptir. Bu nem kapma özelliğinden dolayı da kapalı tüplerde muhafaza edilir. Kükürt trioksit gözle görünmezken havadaki su buharı ile birleşerek, H2SO4 şeklinde yoğunlaşır. Kükürt trioksit formülü, suda çözünürken kızgın bir demirin suya batırılış anındaki gibi bir ses çıkararak şiddetli bir reaksiyona ve ısı çıkışına sebep olur.

Kükürt trioksit formülü nedir?

Çok kuvvetli bir oksitleyici olan kükürt trioksit formülü, özellikle organik maddelerde su kaybettirerek maddenin derhal kömürleşmesini sağlar.

Oda sıcaklığında renksiz bir sıvı olan kükürt trioksit, musluğun altında soğutulduğunda donar ısıtıldığında ise kaynar. Tehlikeli ve aşındırıcı bir madde olan kükürt trioksit, sülfürik asidin anhidriti olup bu asitten su çekildiği zaman elde edilir.

Derişik bir sülfirik asit ile fosfor penta oksitten oluşan bir karışım, ısıtılır ise kükürt trioksit formülü elde edilir. Ayrıca kükürt trioksit formülü, bisülfatların ısıtılmasında da elde edilmektedir.

Kontak metodu ile elde edilen kükürt trioksit, kükürdü bir katalizör ile hava oksijeni ile yükseltmektir. Bu şekilde bir reaksiyon ekzotermiktir. Katalizör üzerinden geçirilecek olan gazın, tozsuz ve katalizörü zehirleme özelliği olan As2O3'ten temizlenmiş olması gerekmektedir. Katalizör dengenin konumunu değiştirmemektedir. Katalizör olarak ise platinli asbest kullanılabilir. Bu şekilde SO2'nin %98'i SO3 yani kükürt trioksit formülü şekline dönüşür.

İçinde kükürt trioksit bulunan bir gaz karışımı, suya karışırsa büyük bir sis tabakası şeklinde dışarı yayılır. Su sülfürik asit çözeltisi haline gelmez. Kükürt trioksit suya girer girmez, gaz kabarcığı içinde H2SO4 damlacıkları oluşur. Bu damlacıkların kinetik hareketleri ok yavaştır, kabarcıklar gaz fazında sıvı sınırına ulaşmadan atmosfere çıkarlar. Bundan dolayı kükürt trioksit formülü (SO3), H2SO4 içine gönderilir.

Moleküllerin hızlı kinetik enerjileri nedeni ile, kükürt trioksitin çözünmesi daha kabarcıklar atmosfere çıkmadan gerçekleşir.
" } ] }