{ "title": "Kükürt Üretimi", "image": "https://www.kukurt.gen.tr/images/Kukurt-Uretimi-47162.jpg", "date": "21.01.2024 20:11:19", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Kükürt üretimi, daha çok Frasch yöntemi olarak adlandırılan yöntem kullanılarak elde edilmektedir. Kükürt yapı olarak yumuşak ve açık sarı olan metal ya da metalsi olarak geçmektedir. Kükürt havada gün ışığında zor görülebilen mavi renkli alevle yanmaktadır. Yanma olduğu zaman keskin ve boğma özelliği olan kükürtdioksit salınımı olmaktadır. Oksijen dışında birçok element ile doğrudan birleşebilmektedir.

Kükürt üretimi nasıl olur?

Kükürt üretimi esnasında kükürt yatağına yüksek basınçlı su buharı gönderilmektedir. Bu ısı ile eriyen kükürt dışarıya pompalanmaktadır. Bu yöntem kullanılarak yüzlerce metre derinliğe ulaşabilen kükürt yatakları oluşturulmaktadır. Dünyanın birçok noktasında kükürt üretimi bu yöntem kullanılarak yapılmaktadır. Doğal gaz ve petrol üzerinden kükürt üretimi ise Claus yöntemi ile yapılmaktadır. Üretimde kullanılan diğer yöntemler;

İzabe ve flatasyom: Kükürt üretiminde kullanılan diğer bir yöntem ise İzabe ve Flotasyom yöntemidir. Bu yöntemde kükürt madeni kırıcılar yardımı ile 20mm ölçüsüne kadar inceltilmektedir. Bu parçalar taşıyıcı bantlar vasıtası ile buhar kullanılarak ısıtılmış eritme havuzlarına gönderilmektedir. Bu bölgede bulunan karıştırıcı pervaneler kullanılarak madenin hızlı bir şekilde eritilmesi sağlanmaktadır. Trommel adı verilen elekler kullanılarak sıvı kükürt erimemiş bölümlerden ayrılarak buhar kullanılarak ısıtılmış başka bir havuza gönderilmektedir. Buradan da pompalanarak Niagara filtresine ulaşan sıvı kükürt aynı şekilde buharla ısıtılmış olan saf kükürt havuzuna dökülür.

Pritten kükürt üretimi: Ortalama %40-50 civarında kükürt bulunduran piritli cevherler daha çok sülfürik asit fabrikalarında işlenmek üzere SO2 gazı oluşturmak için kavrulur. Yaygın kullanım alanı olan bu yöntem sayesinde elementer kükürt kaynakları kullanılarak ucuz üretim olanağı olmayan ülkelerde kullanılmaktadır.

Ülkemizde kükürt üretimi nasıl yapılır?

Kükürt üretimi için ülkemizde kükürt maden yatağı Isparta'da bulunmaktadır. Bu bölgede 1992 yılı itibari ile kükürt üretimi 22.700 ton olmaktadır ve 100.750 ton ise tüvanan cevher kullanılarak üretilmiştir. Ancak maden 1995 yılı itibariyle ekonomik ömrünü doldurduğu için tamamen kapatılmıştır.
" } ] }