{ "title": "Yılan İlacı Kükürt", "image": "https://www.kukurt.gen.tr/images/Yilan-Ilaci-Kukurt-94857.jpg", "date": "21.01.2024 22:30:55", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Yılan İlacı Kükürt: Kükürt, Doğada yaygın olarak, yalın ve katı halde bulunan limon sarısında ametal bir elementtir. Kimyada S simgesi ile belirtilir. Dünya üzerinde %0,06 oranında en yoğun olarak Sicilya, Louisiana ve Japonya'da bulunur. Türkiye'de ise Keçiborlu ve Sarayköy civarında bulunmaktadır. Kükürt maden cevheri olarak alçı veya kireç taşı katmanlarının içinde doğal halde ve bazı minerallerin bileşiğinde yer alır bu mineraller en çok demir, bakır kurşun ve çinko sülfürler ile alçı taşı mineralleridir. Kükürt zehirli bir element olup, bu özelliğinden faydalanılarak buna özgü bazı ilaç yapımında ve yılan ilacı kükürt olarak kullanılmaktadır.

Kükürdün Özelliği ve Bazı Kullanım Amaçları

Birçok amaç için kullanım alanı bulunan Kükürt, antikçağlarda dokuz yalın cisimden biri olarak biliniyordu. Lavoisier; 1777 yılında, kükürdün kimyasal bir element olduğunu söyledi. Lavoisier bu fikri 1810 yılında Gay Lussac ve Thenard tarafından yapılan deneyle doğrulandı. Kükürt tadı ve kokusu olmayan katı bir elementtir. Iısı ve elektrik geçirgenliği iyi değildir. Sıcak su içine bir miktar kükürt atıldığı zaman hafif çatırdamalar olur. Ancak ısıtılarak 113° dereceye çıkarıldığında, eriyerek açık sarı bir sıvı olur, ortaya çıkan bu sıvı daha yüksek bir sıcaklığa çıkarıldığında ağdalı bir kıvama gelip, esmerleşir. 220° derecede akışkanlığı kaybolur. 446,6° derecede ise kaynar ve buhar yoğunluğu aldığı sıcaklığa göre değişim gösterir. Birçok sektörde yararlanılan kükürtten, zirai amaç içinde faydalanılmaktadır. Yılan ilacı kükürt olarak kullanıldığında, kükürdün atıldığı alanlara zararlı böceklerin girmesi de önlenmektedir. Bundan ayrı olarak, bahçelerde zararlı mantarları öldürmek için toz şeklinde bağ ve bahçelere atılır.
" } ] }